Nog steeds zijn er mensen die zich de nacht van de ramp kunnen herinneren of daar in de familie over hebben horen vertellen. Hebt u ook zo'n herinnering, laat het ons weten, dan kan uw verhaal op deze pagina gepubliceerd worden.
Stuur uw e-mailbericht aan info@monumentaircrashwestbeemster.nl
De heer H. Albertsma, Middenbeemster, vertelde hoe hij als tienjarige jongen met zijn vader (schilder en glaszetter) naar Westbeemster meeging om te helpen bij het herstellen van de enorme glasschade die de explosie had veroorzaakt. Bij die gelegenheid liet zijn vader hem in de paardenstal achter ‘de Kerckhaen’ de drie lijken van de omgekomen en geborgen bemanningsleden zien. Dit maakte een diepe indruk en Albertsma wist zich stellig te herinneren dat de lichamen ‘compleet’ waren; geen ontbrekende ledematen.
De heer Finnema, Middenweg ter hoogte van ‘de Vermaning’, vroeg zich af of er ook een gedenkteken komt voor de op 28 juni 1942 in Noordbeemster neergestorte Lancaster-bommenwerper. Hierbij kwamen drie van de zeven bemanningsleden om het leven. Zij liggen begraven op de begraafplaats van Bergen. Deze opmerking is zeer terecht en geldt ook voor de op 23 mei 1943 bij de Oosthuizerweg gecrashte Halifax, waarbij twee bemanningsleden sneuvelden, en de op 9 april 1943 in de Beemster aan de Zuiddijk gevonden stoffelijke resten van een bemanningslid van de Lancaster die net over de Kanaaldijk in de gemeente Jisp neerkwam. Van de in het totaal vijftien binnen de grenzen van de Beemster omgekomen geallieerde vliegers worden alleen de twee op 19 augustus 1940 langs de Zuiderweg gesneuvelde bemanningsleden jaarlijks eervol herdacht. Er bestaan voornemens alle locaties minimaal met borden in de trant van ‘Op de kaart gezet’ – in 2012 geplaatst ter gelegenheid van 400 jaar Beemster – aandacht te geven.
Mevr. J. Dekker-van Etten, dochter van de uitbater van ‘de Kerckhaen’ die meteen na de crash met andere familieleden ging kijken, heeft gemeld dat het toestel flink in brand stond. |